dolderman
NL EN

Caterpillar garandeert Stage V-certificering

Caterpillar garandeert Stage V-certificering

Amerikanen pakken in alle vermogens handschoen op

‘3500E-motor voldoet nu al bijna aan norm’

Schuttevaer - Caterpillar garandeert Stage V-certificering - Techniek

Papendrecht 6 maart 2019, 10:00

Het Amerikaanse Caterpillar Marine gaat een groot aantal motoren EU Stage V certificeren voor de Europese binnenvaart. De motoren komen vanaf 2020 in drie vermogensklassen beschikbaar. Het gaat om motoren met vermogens tot 130 kW, vermogens tussen 130 en 300 kW en van 300 tot 1350 kW.

De Caterpillar EPA Tier 4 3500 motoren voldoen vrijwel aan de EU Stage V-norm. (Foto Caterpillar)

Door Hans Heynen

‘Als marktleider committeren we ons te voldoen aan de meest uitdagende emissieregels van de maritieme sector’, zegt Business Development Manager Jason Spear van Caterpillar Marine over het besluit om de motoren Stage V te certificeren.

Om aan de 1 januari 2020 voor motoren boven 300 kW ingaande EU Stage V-normen te voldoen hebben de zware motoren, zoals de 3512 en C32, een SCR-katalysator en een roetfilter nodig. Deze motoren moeten vervolgens 2500 uur op een testbank draaien om aan te tonen dat ze na 10.000 uur nog steeds aan de EU Stage V emissienorm voldoen (NOx 1,8 gram, CO 3,5 gram, HC 0,19 gram en fijnstof 0,015 gram per kWh). Voor de opbouw kunnen componenten, waaronder de SCR-katalysator, worden gebruikt uit het EPA Tier IV-platform voor deze motoren, waarvan Caterpillar er al honderden heeft verkocht. Om ze aan de EU Stage V-norm te laten voldoen komt er dan een roetfiltersysteem bij om de fijnstof-uitstoot op EU Stage V-niveau te brengen.  

Eerste motoren

Pikant detail is dat Pon Power de komende tijd al voor zes schepen EPA Tier IV-gecertificeerde voortstuwingsmotoren levert. Het gaat om 3500E-motoren die vrijwel aan de EU Stage V-norm voldoen. ‘We willen allemaal dat de binnenvaart verduurzaamt’, zei Peter Snijders van Pon Power hier onlangs over. ‘We bieden met deze motoren, naast de oude CCR2-motoren, een nieuw product aan dat voor 95% de Stage V emissiedoelstellingen realiseert. Deze motoren hebben een 80% lagere NOx-emissie in vergelijking met CCR2-motoren en voldoen daarmee aan de NOx-norm voor Stage V. Dankzij de op een optimaal schone verbranding afgestelde timing van de brandstofinjectie ligt de roetemissie zonder roetfilter al 80% lager dan bij een CCR2-motor. De partijen die deze motoren hebben besteld willen nu al groener varen.’

Op termijn kunnen de 3500E-motoren worden uitgerust met een roetfilter, zodat ze volledig Stage V-compatibel zijn. ‘Dat is vrij eenvoudig, want de rest van de infrastructuur is dan al aan boord.’  

Bijzonder aan de 3500E is de cilinderuitschakeling bij langduriger lage belasting. ‘Dan wordt geen brandstof ingespoten in willekeurig wisselende cilinders, waardoor de overige cilinders zwaarder worden belast’, aldus Snijders. ‘Dat zorgt dat de uitlaatgassen heet genoeg blijven om de katalysator en straks ook het roetfilter goed te laten werken. Met deze zes schepen wordt dit systeem en de SCR- katalysator de komende tijd al in de praktijk van de binnenvaart getest.’

Welke Caterpillar-motoren de komende tijd precies worden gecertificeerd, hoe dat precies in zijn werk zal gaan en wat het effect is op de prijs van de motoren kan Snijders nog niet zeggen. ‘Het is te vroeg om commentaar te leveren op het persbericht van Caterpillar. Maar dit is wel belangrijk en schept duidelijkheid, niet alleen voor ons, maar ook voor onze collega’s van Zeppelin in Duitsland, waar al een behoorlijke vraag is ontstaan naar schone motoren.’  

Kleinere vermogens

Bij vermogens onder 130 kW halen de motoren de voor deze categorie gestelde Stage V emissienormen zonder roetfilter en katalysator. Motoren tot 75 kW mogen 5,4 gram NOx+HC en 0,14 gram fijnstof per kWh uitstoten en tussen 75 kW en 130 kW mogen ze 5,4 gram NOx+HC en 0,14 gram fijnstof per kWh uitstoten. Motoren als de Cat 4.4 voldoen al aan deze emissienorm en hoeven slechts gehercertificeerd te worden. Omdat ze al uitgebreid zijn getest hoeven ze niet opnieuw langdurig op de proefstand te draaien.  

Voor motoren met vermogens tussen 140 kW en 300 kW (Stage V-normen: NOx 2,1 gram, HC 1,0 gram, CO 3,5 gram en fijnstof 0,1 gram per kWh) is voor het halen van de NOx-norm een SCR-katalysator nodig, maar geen roetfilter. De emissieregels in dit segment komen vrijwel overeen met die van EPA Tier IV/IMO III. Daarvoor gecertificeerde motoren van Caterpillar kunnen in principe worden aangepast aan de omstandigheden in de binnenvaart met de daarvoor geldende CESNI-regels. Deze motoren moeten mogelijk wel uitgebreid worden getest op een proefstand voor Stage V-certificering. Het is in deze categorie ook mogelijk industriële Stage V-gecertificeerde Non Road Engines (NRE) of Euro VI-gecertificeerde motoren te gebruiken, wanneer de fabrikant die heeft. Die moeten dan wel worden aangepast voor de binnenvaart en de certificeringsinstantie moet akkoord gaan met de aanpassingen. Omdat deze motoren geen gestempelde krukas hebben, kunnen ze dan waarschijnlijk niet onder (voor ADN-schepen benodigde) klasse worden gebracht.

Jason Spear tekent hierbij aan dat Caterpillar voor Stage V innovatieve maritieme voortstuwingsoplossingen ontwikkelt met geavanceerde technologieën die een efficiënte verbranding met de schoonste emissies mogelijk maken om de reputatie van Caterpillar als duurzame en betrouwbare leverancier hoog te houden.

SCHUTTEVAER 6 MAART 2019

Terug naar het overzicht

Dit is Dolderman

Meer dan 95 jaar actief in de beroepsvaart.

Dolderman is officieel dealer van de toonaangevende motorenfabrikanten Caterpillar, Hatz en John Deere. Lees verder